Tam Tam Drama 2 O

MUZEJSKI PLAKAT PRED LJUBLJANSKO DRAMO

Letošnja glavna tema MEDNARODNEGA DNEVA MUZEJEV, ki vsako leto po celem svetu poteka 18. maja, je bila MOČ MUZEJEV. Poleg številnih aktivnosti, ki so jih pripravili pri ICOM Slovenija oziroma Slovenskem odboru Mednarodnega muzejskega sveta, s katerimi so želeli opozoriti in promovirati moč ter vrednote slovenskih muzejev je bila tudi razstava muzejskih plakatov z naslovom Skrita moč muzejev. Tudi v Muzeju Ribnica smo se pridružili urbani dvotedenski razstavi plakatov slovenskih muzejev v času od 13.05. do 27.05.2022.

Ribniški muzej se je predstavljal z razstavo Ne pametuj, ločuj! O odpadkih, smeteh in drugih odvečnih rečeh skozi zgodovino. Razstava je postavljena v ribniškem gradu, toda zaradi popolnega zaprtja države zaradi epidemije covid-19, je bila decembra 2020 javnosti najprej predstavljena virtualno. Na razstavi so med drugim razstavljeni tudi nagrajeni izdelki učencev okoliških šol in gimnazije Kočevje, ki so sodelovali v istoimenskem literarnem in likovnem natečaju leta 2021. Tema razstave je aktualna in z njo smo poskušali pokazati aktivno moč muzeja, ki v lokalni skupnosti ozavešča in spodbuja trajni razvoj in socialne ekonomije ter razširja znanstvene informacije o okoljskih izzivih.

Muzeji hranimo bogate zbirke predmetov, znanj in vedenj iz naše dediščine in preteklosti. Te vsebine predstavljamo javnosti preko razstav, publikacij, predavanj idr. Prav zaradi vsega tega zbira znanja je naša naloga tudi, da smo kritični opazovalci tega, kar se dogaja trenutno okoli nas – tudi v tem je moč muzejev.

Vabljeni na ogled razstave v ribniški grad vsak dan od 10 do 18. ure ali na splet https://www.muzej-ribnica.si/razstave/ne-pametuj-locuj-razstava-o-odpadkih-smeteh-in-drugih-odvecnih-receh/

mag. Marina Gradišnik

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni