Ne pametuj, ločuj! Razstava o odpadkih, smeteh in drugih odvečnih rečeh skozi zgodovino

O projektu

Skrb za okolje je tema, ki je prisotna v naših vsakodnevnih pogovorih, učnih programih in televizijskih oddajah. Tema je obsežna in pereča. V Muzeju Ribnica smo želeli s tem projektom prispevati svoj del k ozaveščanju javnosti. Pri predstavljanju vsebin smo se osredotočili predvsem na potrošništvo in iz njega izhajajoče težave z odpadki.
Avtorica razstave etnologinja in kustosinja Andreja Mihelič je želela v prvi vrsti vzpostaviti neposredno komunikacijo z obiskovalci v obliki samorefleksije. Na razstavo je tankočutno umestila muzejske predmete, ki pripoved podkrepijo. Sprehod mimo trgovine nekoč in danes, shranjevanje ozimnice in možnosti ponovne uporabe obiskovalce vodijo do poučnega in humornega prikaza ločevanja odpadkov in iz tega izhajajočega zavedanja, kaj pomeni, če se do odpadkov obnašamo neodgovorno.
K projektu smo povabili tudi druge zunanje strokovne sodelavce, arheologa dr. Marka Freliha in Franca Kljuna iz Društva za raziskovanje jam Ribnica; njun pogled nam odpre vpogled v kruto resničnost, ki se je pogosto premalo zavedamo, saj se za nas zgodba zaključi z odvrženim odpadkom v smetnjak. Direktor komunale Ribnica Bojan Trdan in okoljska svetovalka iz podjetja Interseroh Nadja Košmrlj sta sodelovala kot osebi, ki se že več let vsak na svojem strokovnem področju ukvarjata z odpadki in tudi njihovo ponovno uporabo. Nedvomno sta oba o obravnavanih temah več kot dobro podučena tako v teoriji kot v praksi. Za interpretacijo razstavnega besedila in humorne vložke je zaslužen Miran Mate. Jezikovni pregled je opravila Anica Mohar. Vsa besedila smo se trudili prilagoditi različnim ciljnim skupinam obiskovalcev in jih prevedli v angleški jezik, da bo razstava lahko dostopna tudi za vse tujejezične obiskovalce.
Zadnjo piko na i je projektu nedvomno dodala oblikovalka razstave in publikacije Mateja Leban, ki je projekt obogatila z edinstvenimi ilustracijami, ki sta jih v ta namen ustvarili skupaj s Tino Knez.
Projekt se s postavitvijo razstave in izidom publikacije ne zaključi, ampak šele zares zaživi.
Razstava naj bi obiskovalce spodbudila k razmišljanju in dopolnjevanju razstave s svojimi idejami in predlogi, kako prispevati k bolj čistemu in prijetnemu okolju. Temu je namenjena tudi publikacija in vsi obrazstavni programi.
V projekt sta poleg občine Ribnica vključeni tudi občini Sodražica in Loški Potok, kjer bomo skupaj z njihovimi vzgojno-izobraževalnimi institucijami izvedli tematske delavnice. Vse tri občine so projekt tudi finančno podprle, prav tako Komunala Ribnica in Ministrstvo za kulturo.
Naslov #Ne pametuj, ločuj! je izzivalen in od nas zahteva akcijo, ne le pasivnega opazovanja; izluščen nauk razstave in projekta pa je poučen #Pametno kupujem in pravilno ločujem!. Z njim želimo ustvariti vodilo, ki naj nas spremlja na novi ozaveščeni poti.

VIRTUALNI SPREHOD PO RAZSTAVI

 

2020 12 03 09 55 57 Project Title – Google Chrome

FOTOGRAFIJE RAZSTAVE

Foto: Miha Žnidaršič in Daniel Vincek

Vodenje po razstavi Ne pametuj, ločuj!

Po razstavi vodi avtorica Andreja Mihelič.

1

 

LIKOVNI NATEČAJ

LITERARNI NATEČAJ

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni