MUZEJSKA TROJKA – postreženo z ljubeznijo

Img 20230517 120925V sredo, 17. maja je v okviru dogodkov Mednarodnega dneva muzejev v Rokodelskem centru v Ribnici potekala tiskovna konferenca, na katerem je bil predstavljen projekt, imenovan MUZEJSKA TROJKA. Gre za skupni projekt treh dediščinskih ustanov z območja od Turjaka do Kolpe: Rokodelskega centra Ribnica, Pokrajinskega muzeja Kočevje in Javnega zavoda Trubarjevi kraji.
Ustanove so se skupnemu povezovanju oz. skupni vstopnici nadele ime MUZEJSKA TROJKA.
Trojka je tradicionalna jed na Notranjskem in Dolenjskem. Sestavljena je iz treh sestavin ozimne zelenjave. Okusi so kljub enakemu imenu različni, saj vsaka gospodinja doda svoj ščepec začimb in ljubezni, ki dajejo hrani poseben okus.
Tudi Muzejska trojka je sestavljena iz treh sestavin – dediščinskih ustanov, ki povezujejo območje od Turjaka do Kolpe. Vsak muzej ima svoje lastnosti, ki mu jih določa prostor, kjer deluje, to pa daje skupnemu doživetju posebne začimbe, s katerimi se celotna izkušnja poveže v prav posebno okusno jed, postreženo z ljubeznijo.
Na Trubarjevi domačiji lahko spoznamo izročilo Primoža Trubarja, kako ga je rojstni kraj definiral in oblikoval. Ogledamo si lahko Trubarjevi spominsko sobo, hkrati pa spoznamo domačijo kot tipično mlinarsko-žagarsko gospodarstvo z žago in mlinom. V galeriji si lahko obiskovalci ogledajo aktualno likovno razstavo.
V Ribnici domuje Rokodelski center Ribnica, ki posebno pozornost namenja proučevanju, predstavljanju in izobraževanju o rokodelski dediščini suhe robe in lončarstva. V osrednji stavbi so na ogled stalne in občasne razstave, obiskovalci pa se lahko srečajo tudi z rokodelskimi mojstri. Nedaleč stran, v delno obnovljenem ribniškem gradu so na ogled občasne in stalne razstave, kot je npr. razstava o čarovniških procesih. V središču mesta stoji Galerija Miklova hiša z razstavnim programom moderne in sodobne slovenske likovne ustvarjalnosti.
Pokrajinski muzej Kočevje se nahaja v Šeškovem domu, nekdanjem sokolskem domu, ki je kulturni spomenik državnega pomena. V njem si lahko ogledate razstavo risb Božidarja Jakca in dve stalni razstavi o preteklosti Kočevske in razvoju Slovenije od ustoličevanja koroških vojvod do osamosvojitve. V samem središču mesta lahko pokukate v Likovni salon z aktualno razstavo slovenske sodobne produkcije.

Priročno knjižico, ki je tudi vstopnica kupite na prvi lokaciji, ki jo obiščete. Lahko jo izkoristite v enem dnevu, lahko pa si vzamete čas, da se v naše kraje odpravite večkrat. Veljavnost vstopnice je eno leto. Na voljo so vstopnice za posameznike, družinska vstopnica in vstopnica za šolske skupine.

Več informacij:
Rokodelski center Ribnica, muzej.ribnica@rc-ribnica.si, 041 764 022
Pokrajinski muzej Kočevje, info@pmk-kocevje.si, 01 89 50 303
Javni zavod Trubarjevi kraji, info@trubarjevi-kraji.si, 01 7881 006

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni