• Razstava Muzeja Ribnica in Galerije Miklova hiša

Ribniški rojak prof. dr. Jože Ilc, urejevalec Jakopičeve družinske zapuščine

Ribniški rojak, prof. dr. Jože Ilc, urejevalec in skrbnik Jakopičeve družinske zapuščine

Dne 3. decembra 2019 smo praznovali 100 let od ustanovitve »slovenskega ognjišča znanosti«, samostojne Univerze v Ljubljani. Tudi Ribnica je prispevala že v samem začetku njenega delovanja dve vidni osebnosti. Prvi med njima je bil tajnik na novoustanovljeni univerzi dr. Matevž Šmalc, Vrvarjev iz Ribnice, o katerem je pred leti izšla v sklopu razstave Iz muzejskih zbirk I. drobna knjižica spominov, ki jih je v ta namen zapisala njegova nečakinja Tatjana Angerer. Druga osebnost je prof. dr. Jože Ilc, prav njemu je posvečena letošnja tematska razstava. Prof. dr. Ilc je bil namreč eden prvih študentov in doktorantov novoustanovljene slovenske Univerze.

V letošnjem letu mineva tudi 150. leto od rojstva slovenskega slikarja Riharda Jakopiča, s katerim je prof. dr. Ilc prav tako tesno povezan. Njune poti so se prepletle, ko se je Jože Ilc, doma iz Goriče vasi pri Ribnici, leta 1929 poročil z Jakopičevo edinko Mirjam in od takrat živel skupaj s svojo in tastovo družino na Novem trgu 2 v Ljubljani, vse do Jakopičeve smrti leta 1943. Po umetnikovi smrti je prof. dr. Ilc prevzel skrb za ureditev in ohranitev obsežne Jakopičeve slikarske, dokumentarne in duhovne zapuščine, ki je ostala v družini. Po njegovi zaslugi se je ohranilo dragoceno gradivo, ki ga danes hranijo strokovne ustanove v Ljubljani, kjer služi za nadaljnje proučevanje osebnosti Riharda Jakopiča ter nasploh likovne ustvarjalnosti prve polovice 20. stoletja na Slovenskem. To nalogo mu je zaupal Jakopič še v času svojega življenja in prevzel jo je z vso odgovornostjo ter jo opravljal ob svoji pedagoški službi.

Doc. dr. David Movrin v enem od svojih prispevkov omenja Ilca kot enega najbolj izobraženih mož tistega časa na Slovenskem. Poleg študija v Zagrebu in Ljubljani, se je dodatno izpopolnjeval tudi na pariški univerzi Sorbona, po vrnitvi v Ljubljano je leta 1924 doktoriral.

Razstava predstavlja prof. dr. Ilca, njegovo življenjsko pot in njegovo povezanost z umetnikovo družino. Izpostavlja vlogo posameznika v družbi in družini. Prav posameznik je tisti, ki se domisli drzne ideje ali najlepše zgodbe … vse je odvisno od njega – tako dobro, kot tudi slabo. Če gledamo na življenje kot na gledališče, vidimo tiste, ki izstopajo, tiste, ki so osvetljeni pod žarometi, a redko opazimo posameznike, ki stojijo v senci in poskrbijo za to, da prvi še lepše žarijo. Vse je del celote. Brez enega koščka mozaika ne vidimo cele slike.

Ustvarjalci razstave verjamemo, da bomo s pričujočim gradivom osvetlili podobo prof. dr. Jožeta Ilca, ki sicer nikoli ni potreboval žarometov, vendar je s svojo srčnostjo, pedantnostjo in predanostjo pustil neizbrisljive sledi, tako v krogu svoje razširjene družine, kot v zakladnici slovenske kulturne dediščine. Da se je projekt v celoti udejanjil, se v imenu avtorske skupine zahvaljujem vsem strokovnim organizacijam, ki so sodelovale s svojim gradivom pri našem projektu: Mestnemu muzeju Ljubljana, Narodni galeriji, Moderni galeriji in Zgodovinskemu arhivu Ljubljana.

Še posebej smo  hvaležni za pomoč in podporo družini, ki ju povezujeta umetnik Jakopič in prof. dr. Ilc, dr. Evi Ilc Fornezza in njenemu sinu Leonardu Fornezza ter ostalim sorodnikom iz Ribnice, ki so z nami ljubeznivo delili spomine na strica in dali na voljo njihove družinske fotografije. Zahvaljujemo se tudi vsem zasebnim lastnikom Jakopičevih del iz Ribnice, ki se bodo v času razstave odpovedali Jakopičevim umetninam, ki krasijo njihova bivališča, da bodo tudi obiskovalci razstave lahko uživali ob njih.

Razstava je nastala v sodelovanju med Muzejem Ribnica in Galerijo Miklova hiša.

Razstava bo na ogled do 30.6.2020.

 

Logo Muzej Ribnica Pozitiv 01              Logo Mh Galerija

PUBLIKACIJA RIBNIŠKI ROJAK PROF. DR. JOŽE ILC

utrinki iz odprtja razstave (18.12.2019)

Avtor fotografij: Mitja Ilc

Postavitev razstave

Avtor fotografij: Mitja Ilc

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni