Pogled na današnji dan skozi sito preteklosti

Poletna muzejska noč je skupna akcija slovenskih muzejev in galerij, ki se že več kot desetletje odvija v mesecu juniju. V tem času smo v Muzeju Ribnica pripravili že vrsto tematskih večerov. Med drugim smo pripravili vodstva po razstavah, glasbene in pravljične večere, za en tak muzejski večer smo na primer ponovno postavili razstavo Utrinki iz zgodovine ribniškega gradu.

Letos pa smo se odločili predstaviti košček bogate muzejske zbirke fotografij. Muzej Ribnica hrani dve zbirki fotografij, in sicer zbirko klasičnih in zbirko digitalnih fotografij. Zbirko klasičnih črno-belih in barvnih fotografij imenujemo fototeka in vsebuje več kot 3000 fotografij. V digitalni zbirki fotografij hranimo posnetke, narejene z digitalnim fotoaparatom, in skenirane fotografije, ki so jih muzeju za preučevanje in strokovno uporabo posodili njihovi lastniki. Celoten fond fotografij ima neprecenljivo vrednost za preučevanje lokalne zgodovine. Opis fonda je zaradi njegove raznolikosti nemogoč, lahko pa izpostavimo nekaj »cvetk«; kopališče na Bistrici, prisega vojakov JLA, pust v Ribnici, šolstvo, zdravstvo, trško in vaško življenje, osamosvojitvena vojna, fotografije povezane s suho robo in lončarstvom in tako dalje. Fond ves čas dopolnjujemo in vedno znova pozivamo ljudi, da se oglasijo pri nas, da skupaj pregledamo fotografije, ki jih hranijo. Morda kaka fotografija, nekdaj posneta bolj po naključju, danes predstavlja še tisti zadnji kamenček v mozaiku neke zgodbe.

V času razglašene epidemije Covid-19 smo hitro spoznali pomen časa in začeli z dokumentiranjem. Ljudi smo tudi preko FB portala pozvali, da nam pošljejo svoje fotografije povezane s tem obdobjem. Za pomoč pri dopolnitvi zbirke se še posebej zahvaljujemo Matevžu Petroviču. Iz pridobljenega gradiva smo oblikovali fotografsko zbirko Ribnica v času koronavirusa. Ravno situacija v kateri smo se znašli je še enkrat opozorila kako pomembno je dokumentiranje sodobnosti. Saj tega, kar je danes, morda že jutri več ne bo. In če tega nihče ne zabeleži, bo tudi za vedno izgubljeno za zgodovino.

Ob pregledu pridobljenega gradiva smo se odločili, da bomo del tega fonda predstavili javnosti. Pokazale so se 3 teme, pri katerih smo lahko povezali preteklost z covid-19 realnostjo. Izpostavili smo gostinstvo, zdravstvo in pa splošni utrip na Ribniškem trgu. Razstavo smo postavili na prostem na predvečer Poletne muzejske noči, ki je bila 20. junija in bo na ogled še ves mesec julij.

 

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni