• Občasna razstava

Janko Trošt (1894–1975) ustanovitelj ribniškega muzeja

Janko Trost Razstava

Učitelj, muzealec, etnolog, raziskovalec, topograf, lutkar, karikaturist, slikar, rezbar, zborovodja

Razstava predstavlja dejavnosti in družbene vezi Janka Trošta, človeka številnih talentov in stoterih obrazov: bil je dolgoletni ravnatelj in učitelj ribniške meščanske šole, ustanovitelj muzeja v Ribnici in Idriji, slikar, raziskovalec, topograf, lutkar, zborovodja …

Rodil se je 20. januarja 1894 v Razdrtem pri Postojni materi Rozaliji Premrl in očetu Ivanu Troštu, pisatelju. Po končanem osnovnem šolanju se je odločil za učiteljski poklic, ki ga je opravljal do upokojitve, v obdobju od leta 1930 do 1945 je bil tudi ravnatelj meščanske šole v Ribnici. V šolskem letu 1948/1949 je pričel s službo v Idriji, kjer je poučeval na nižji gimnaziji vse do upokojitve leta 1951.

Na življenje Janka Trošta ni pomembno vplival samo poklic, ki ga je opravljal, ampak tudi njegov izjemno tankočuten odnos do dediščine. Že leta 1934 je opravil etnografski tečaj državnega muzeja v Ljubljani in tri leta po vojni še konservatorski tečaj. Bil je aktiven kot poverjenik Zavoda za zaščito kulturnih spomenikov Slovenije tako na Ribniškem in Kočevskem kot na Idrijskem. V zgodovino se je zapisal tudi kot ustanovitelj dveh slovenskih muzejev, muzeja v Idriji in Ribnici, ter kot raziskovalec, ki je prvi strokovno opredelil prostor in panoge suhe robe. V skrbi za ohranitev suhorobarstva na Ribniškem se je intenzivno ukvarjal z rešitvijo le-tega preko izobraževanja, publiciranja, zelo intenzivno se je angažiral na področju spominkarstva. Vodil je učne tečaje spominkarstva in rezbarstva za otroke in odrasle v Ribnici in Sodražici ter prirejal razstave izdelkov. Razvil je motiv vitre, ki se je in se še pojavlja na različnih spominkarskih izdelkih, ki prihajajo iz krajev, kjer je doma suha roba.

Za časa svojega življenja je utrl mnogo poti in pustil globoke sledi povsod, kjer je deloval, tako da še danes zasledujemo rezultate njegovega dela na vsakem koraku.

Razstava je na ogled v Rokodelskem centru Ribnica do oktobra 2012

Delovni čas:
pon – pet: 9:00 – 17:00
sob: 9:00 – 13:00
ned: zaprto

Fotogalerija s razstave

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni