Img 9797a
  • Občasna razstava

GRADOVI NA RIBNIŠKEM med včeraj, danes in jutri

Gradovi in dvorci so skozi minulo tisočletje zelo zaznamovali podobo slovenskega in evropskega prostora. Čeprav so že davno nazaj izgubili tisto vlogo, za katero so nastali, še vedno močno določajo podobe mest in podeželja ter burijo domislijo. Prav zato imajo še vedno tudi precejšnjo uporabno vrednost in se vpletajo v vse nemirnejši tok sodobnega življenja.

Ribniško v okviru slovenskega prostora ne uživa slovesa območja s posebno številčno grajsko dediščino, pa vendar se je prav tu ohranilo nekaj ostankov srednjeveških gradov, ki so v okviru slovenske grajske zapuščine zelo posebni, zanimivi in vredni samostojne monografske predstavitve ter razmisleka o njihovi ohranitvi in vključitvi v tokove sodobnega življenja.

Dr. Igor Sapač je v obliki predavanja predstavil rezultate celoletnega projekta z delovnim naslovom Gradovi na Ribniškem. Med preteklostjo in prihodnostjo. Je njihova dediščina naša priložnost ali zgolj breme? Tematska razstava in spremna publikacija sta nastali kot posledica sodelovanja med Muzejem Ribnica in Univerzo v Mariboru. V projekt je bilo poleg mentorja dr. Sapača vključenih 33 študentk in študentov 3. letnika arhitekture. Pod drobnogled so bili vključeni trije ribniški gradovi in dvorec v Ortneku, saj se je  tekom projekta pokazalo, da je smiselno v okviru enega projekta obdelati vse grajske lokacije na Ribniškem skupaj. V okviru celoletnega projekta sta nastala razstava in publikacija z naslovom Gradovi na Ribniškem med včeraj, danes in jutri. 

Publikacijo lahko kupite v Muzejski trgovini.

Fotogalerija razstave

2022 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni