• Občasna razstava

Gostilne, kot smo jih poznali nekoč

Pregled gostilniškega vsakdana v 20. stoletju

Gostilna je prostor, kjer si človek poteši lakoto in pogasi žejo. Je prostor, kjer v miru poklepeta z znanci in se poveseli s prijatelji. Je tudi prostor, kjer se sklepajo kupčije in spoznavajo nove simpatije.

Razstava Gostilne, kot smo jih poznali nekoč osvetljuje gostilniško obrt iz različnih zornih kotov. Na podlagi ustnih in pisnih virov ter s pomočjo fotografskega gradiva in pridobljenih predmetov so predstavljene gostilne, ki so delovale v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok. Čas, ki ga razstava obsega, je obdobje 20. stoletja.

Razstava je preglednega značaja, saj osvetljuje gostilniško obrt iz več zornih kotov. Med drugim se tako seznanimo z različnimi vrstami gostiln, seznanimo se s tem, kako so se skozi čas spreminjali gostilniški prostori, pa tudi s hrano in pijačo, ki so jo gostilne ponujale. Kar nekaj pozornosti je namenjene prazniku in vsakdanjiku v gostilnah, saj so bili ljudje z gostilnami povezani od rojstva oziroma krsta pa do smrti oziroma pogrebščine. Besedilo na razstavi dopolnjujejo fotografije in izjave, ponekod še dokumenti in predmeti.  Del razstave je namenjen ambientalni poustvaritvi gostilniškega prostora.

Fotogalerija

2022 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni