Rhdr

Gradovi na Ribniškem. Med preteklostjo in prihodnostjo. JE NJIHOVA DEDIŠČINA NAŠA PRILOŽNOST ALI ZGOLJ BREME? / MEDINSTITUCIONALNI PROJEKT

Kdaj: 5.-7. 4. 2019
Kje: Ribniška dolina

Na Ribniškem je potekal arhitekturni tabor z naslovom “Gradovi na Ribniškem. Med preteklostjo in prihodnostjo. JE NJIHOVA DEDIŠČINA NAŠA PRILOŽNOST ALI ZGOLJ BREME?”. Tabor je bil namenjen študentom Univerze Maribor, prvostopenjskega študijskega programa Arhitektura in je trajal 3 dni.

1. dan

Prvi dan so študentje spoznali Rokodelski center Ribnica. Sprejela jih je direktorica Polona Rigler Grm in jih popeljala po centru ter jim predstavila njegovo delovanje. Obiskali so prvi grad – RIBNIŠKI GRAD. Zvečer je potekalo predavanje prof. Igorja Sapača z naslovom “Gradovi na Ribniškem”. Predavanja se je poleg študentov udeležilo okoli 50 obiskovalcev.

2. dan

Drugi dan je so študentje spoznali druge lokacije. Najprej so se odpravili do razvalin gradu Ortnek in si v neposredni bližini ogledali še razvaline cerkve sv. Jurija. Ogled so nadaljevali v Mršičih, kjer so si ogledali cerkev sv. Urha, nato so raziskali dvorec Pekel v Ortneku ter ostanek gradu Breg s sledovi obrambnega jarka. Dan so zaključili na Novi Štifti, kjer jih je sprejel pater, jih popeljal po cerkvi in jim pokazal maketo cerkve.

3. dan

Zadnji dan se je začel s predavanjem prof. Igorja Sapača in s pogovorom o prenovah ‘grajskih območij’ v našem prostoru. Predavanja se je poleg študentov udeležilo še 15 zainteresiranih obiskovalcev. Zadnji dan so študentje obiskali še ribniško cerkev sv. Štefana, kjer jih je sprejel župnik mag. Anton Berčan. Študentje so se sprehodili tudi po Ribnici in na koncu obiskali Škrabčevo domačijo.

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni