Kaj se je jedlo – kulinarični tabor

V juliju 2018 smo v sodelovanju s hrvaškim Etnografskim muzejem Istre/Museo Etnografico dell’Istria izvedli mednarodni kulinarični tabor. Pri delu nam je pomagala etnologinja dr. Tanja Kocković Zaborski, kustosinja Etnografskega muzeja Istre. V času tabora smo obiskali gospodinje v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok. Kuharske postopke smo posneli s kamero, skozi pogovore z gospodinjami pa zapisali še marsikatero podrobnost.

Rožičeve žinkrofe, ki v Ribnici še danes zaznamujejo pustni čas, je pripravila Metka Klun. Mesne žinkrofe sta skupaj pripravili Karolina in Breda Trdan.

V Sodražici so gospodinje Slavka Arko, Mateja Prijatelj, Štefka Joras, Marija Čampa in Marija Levstek skuhale trojko, spekle kruh in pripravile še krompirjeve štruklje z drobtinami.

V Loškem Potoku sta kuhali Milena Turk in Marija Slavec. Milena Turk je pripravila potoške štruklje ter zelje in fižol, Marija Slavec pa je pripravila kuhlne, ki so jih matere nekoč pripravile svojim hčeram ob rojstvu otroka, da so se hitreje okrepile.

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni