01

Poletna muzejska noč v Ribnici

Poletna muzejska noč je letos praznovala že 20 let. Gre za skupno akcijo slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov. Projekt je sprva potekal v urbanih središčih, kasneje pa se je razširil po vsej Sloveniji. Muzej Ribnica je del te zgodbe že od leta 2013. V vsem tem času so se zgodile različne Poletne muzejske noči: prespali smo v muzeju, natančneje v dvorani Rokodelskega centra, in zjutraj kuhali koruzne žgance, imeli smo pravljični JUBOX, ko so otroci na vsaki razstavi s pomočjo juboxa lahko izbrali svojo pravljico, organizirali smo pripovedovanje poletnih zgodb za odrasle, koncert učiteljev in učencev solo petja ribniške glasbene šole, koncert Matica Moharja v gradu, številne rokodelske aktivnost, vodenje po razstavah in drugo. Lepo se je bilo v mislih sprehoditi po teh devetih letih.

Zadnja tri leta se je Poletni muzejski noči v Ribnici pridružila prireditev Županov dan, tako da dejavnosti v ribniškem gradu potekajo ves dan. Pester program aktivnosti privabi tudi na muzejske razstave številne obiskovalce. Domačine in naključne turiste.

Muzejske razstave v ribniškem gradu in Rokodelskem centru Ribnica so bile letos za ogled odprte od 10. do 22. ure, obiskalo jih je kar 350 obiskovalcev. Zagotovo je to podatek, ki govori o tem, kako pomembna hrana za dušo je kultura. In prav muzeji imamo tu posebno in pomembno vlogo. Od nekdaj velja, da je muzej vsakega kraja tudi njegova osebna izkaznica in prav ob tokratnem dogodku smo se ponovno zavedeli, kako je to res.

 

Mag. Marina Gradišnik

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni