Img 20220730 Wa0026(1)

GOSTOVANJE RAZSTAVE MUZEJA RIBNICA V POSAVSKEM MUZEJU BREŽICE

V petek, 29. julija je v Posavskem muzeju Brežice potekalo odprtje razstave »Amerikanec na obisku v stari domovini«, ki smo jo skupaj s sodelavcema iz Glasbeno narodopisnega inštituta v LjubljaniRebeko in Dragom Kunej, prvič pripravili v Ribnici leta 2014/2015. Odprtje razstave je bilo še posebej svečano saj je potekalo v sklopu otvoritvenega programa 32. simpozija študijske skupine za etnokoreologijo pri ICTM (International Council for Traditional Music). Razstava bo v brežiškemu gradu na ogled še vse do konca meseca avgusta.

Razstava je posvečena Matiji Arku (Sodražica 1891–Cleveland 1960), ki se je rodil v Sodražici in se že kot mladenič izselil v Ameriko. S seboj je v svet ponesel tudi veselje do glasbe, ki je postala pomemben del njegovega življenja. S svojo skupino Hoyer trio je postavil temelje t.i. »polka glasbe«, ki je zaradi privlačnosti prestopila etnične meje in pozneje dosegla vsesplošno popularnost.

Bil je eden prvih prepoznavnih slovenskih godcev na diatonično harmoniko v ZDA. S svojima polbratoma Frankom in Edom Simončičem je ustanovil skupino Hoyer trio, ki jo je poimenoval po hišnem imenu svoje mame in ga prevzel tudi za svoje umetniško ime (Matt Hoyer). V skupini je Matija igral harmoniko, Frank bendžo, Ed pa predvsem kitaro, občasno pa tudi kromatično harmoniko. Skupina se je kmalu uveljavila in postala zelo priljubljena. Matt Hoyer s Hoyer triom sodi med tiste izvajalce, ki so začeli z novim slogom polka glasbe in dosegli izjemen uspeh. Harmoniki sta se pridružila bendžo in kitara, slovenski tradicionalni glasbi pa primesi jazza in druge popularne glasbe, kar je očitno pomenilo zmagovito kombinacijo. Njihovi nastopi in gramofonski posnetki niso bili le zelo priljubljeni, ampak so vplivali tudi na prihodnje generacije slovenskih izvajalcev polka glasbe v ZDA.

Matijo imajo mnogi za začetnika slovenske polka glasbe v ZDA in ga pogosto imenujejo kar pionir ali stari oče »Cleveland-Style Polka Music«. S svojim načinom igranja in priljubljenostjo so neposredno ali posredno vplivali na skoraj vse glasbenike, ki so izvajali slovensko polka glasbo v ZDA.

Ob razstavi je izšla tudi monografija Glasba z obeh strani. Gramofonske plošče Matije Arka in Hoyer tria, publikacija je dostopna v Muzeju Ribnica in na spletu.

mag. Marina Gradišnik

Img 20220730 Wa0000
Razstavo so odprli: Alenka Černelič Krošelj – direktorica Posavskega muzeja Brežice ( za mikrofonom), koordinatorka projekta Marina Gradišnik – Muzej Ribnica in avtorja razstave Rebeka in Drago Kunej iz Glasbeno narodopisnega inštituta ZRC SAZU.
2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni