Javna služba Sodražica

Muzej Ribnica ima pooblastilo za opravljanje javne službe v Občini Sodražica za področje etnologije in zgodovine.


Praznično leto

Razstava v Sodražici je bila odprta 10. novembra 2022. Kustosinja razstave Vasja Zidar je predstavila projekt in vsebino razstave. Župan Blaž Milavec pa je zbrane pozdravil, tudi sam spregovoril o praznikih in izpostavil, da so bili včasih prazniki veliko bolj skromni, na mizi le kaka potica, pomembno pa je bilo druženje. Danes nam dobrin na mizi ne manjka, manjka pa nam čas za praznovanje. Po odprtju smo si tako zbrani vzeli čas in se ustavili ob pogostitvi Slaščičarne La Crema.


EVROPSKI PROJEKT OBEDI TER OBREDI

Pri projektu z delovnim naslovom Obedi ter obredi na ribniškem smo sodelovali partnerji Muzej Ribnica, Riko Invest – podružnica Škrabčeva domačija in vodilni partner Zavod Coknpok. V Občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok je bilo opravljenih skoraj 50 intervjujev, ki so bili podlaga za vse aktivnosti projekta. Izšla je tudi publikacijo Okusi suhorobarske dežele.

Foto utrinki iz predstavitve projekta v Sodražici


KONEC JE VÉLIKE VOJNE

Novembra 2018 je minilo 100 let od konca prve svetovne vojne. Pripovedi o vojnih zgodbah in padlih vojakih so v družinah ostajale kot mit, saj so se »naši fantje« borili na strani monarhije, ki je ob koncu vojne ni bilo več. Bili so nikogaršnji junaki. Spomin nanje je vedno bolj bledel, le redki spomeniki so ohranjali spomin na padle. Glasni klici ob koncu vojne, da se kaj takega ne sme nikoli ponoviti, so postajali vedno tišji.

S postavitvijo razstave smo se spominu na ta čas poklonili tudi v Sodražici. Razstava je bila javnosti na ogled jeseni 2019. Panoje pa so obdržali učitelji in jih bodo uporabili kot dodatno učno gradivo.


KAJ SE JE JEDLO – KULINARIČNI TABOR

V juliju 2018 smo v sodelovanju s hrvaškim Etnografskim muzejem Istre/Museo Etnografico dell’Istria izvedli mednarodni kulinarični tabor. Pri delu nam je pomagala etnologinja dr. Tanja Kocković Zaborski, kustosinja Etnografskega muzeja Istre. V času tabora smo obiskali gospodinje v občinah Ribnica, Sodražica in Loški Potok. Kuharske postopke smo posneli s kamero, skozi pogovore z gospodinjami pa zapisali še marsikatero podrobnost.

V Sodražici so gospodinje Slavka Arko, Mateja Prijatelj, Štefka Joras, Marija Čampa in Marija Levstek skuhale trojko, spekle kruh in pripravile še krompirjeve štruklje z drobtinami.


Gostovanje razstave Druga koža

Razstava govori o razvoju spodnjega perila od konca druge polovice 19. stoletja do danes. S svojimi zgodbami in spomini o oblačilih so jo soustvarili sogovorniki iz občin Sodražica, Loški Potok in Ribnica.

Razstava je gostovala v OŠ Sodražica. Odprtje je bilo 26.6.2017 v sklopu Psoglavsih dni.


GOSTOVANJE RAZSTAVE UTRINKI IZ ZGODOVINE SLOVENSKE POLICIJE OD LETA 1850 DO DANES – ZGODOVINA RIBNIŠKE IN KOČEVSKE POLICIJE

Razstava Utrinki iz zgodovine slovenske policije od leta 1850 do danes – Zgodovina ribniške in kočevske policije je bila plod medmuzejskega, medresorskega in tudi medobčinskega sodelovanja. Matično razstavo je pripravil Muzej slovenske policije. Razvoj policije na območju, ki ga pokriva PP Kočevje so pripravili v Pokrajinskem muzeju Kočevje. Razvoj policije na območju, ki ga pokriva PP Ribnica, smo pripravili v Muzeju Ribnica.

Odprtje razstave je bilo 5.9.2016. Razstava je bila na ogled v prostorih OŠ Sodražica do 18.9.2016.


Matija Arko - Matt Hoyer, gostovanje razstave in predstavitev knjige

MATT HOYER: AMERIKANEC NA OBISKU V STARI DOMOVINI

Matija Arko (Sodražica 1891–Cleveland 1960), po domače Hojer, se je rodil v Sodražici in se že kot mladenič izselil v Ameriko. S seboj je v svet ponesel tudi veselje do glasbe, ki je postala pomemben del njegovega življenja. S svojo skupino Hoyer trio je postavil temelje t.i. »polka glasbe«, ki je zaradi privlačnosti prestopila etnične meje in pozneje dosegla vsesplošno popularnost.

Razstava in predstavitev kataloga sta bila v Sodražici decembra 2015.

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni