Dsc00367
  • Občasna razstava

Učasəh smo blə usə pokritə

Avbe na Slovenskem in pokrivala naših dedov in babic v Ribniški dolini

Alenka in Filip Pakiž že dvajset let ljubiteljsko delujeta na področju raziskav in ohranjanja narodnega oblačilnega izročila. Sta folklorista pri FD TR Veterani, kjer se je razvila ideja o plesih iz Ribniške doline. S tem se je začelo njuno raziskovanja nekdanjega načina oblačenja v Ribniški dolini, kjer sta zbirala vse, kar je še pričalo o starih oblačilih.

Proučevanje oblačilne kulture slovenskega kmečkega prebivalstva priča o bogastvu oblačilne dediščine Slovencev. Spoznanja, ki sta jih prejela, sta zbrala in ohranila v knjigi »Ribənčanə smo se ləpu nosilə«. Osnova za njuno odgovorno in uspešno delo je spoštljiv odnos do oblačilnih navad, med drugim tudi do pokrivanja rut in klobukov, torej do izročila, ki se je vsa ta leta ohranilo med starejšimi prebivalci po širši Sloveniji in tudi v Ribniški dolini. Alenka in Filip Pakiž svoje znanje o oblačilni dediščini prenašata tudi oblikovalcem oblačil, ki želijo šivati po starem načinu. V želji, da bi čim več ljudi spoznalo našo oblačilno dediščino, pripravljata razstave, kjer je dano vsem na ogled ohranjeno izročilo.

Razstava je razdeljena na več vsebinskih sklopov. Obiskovalec se tako seznani z razvojem pokrival ter spozna raznolikost avb po slovenskih pokrajinah. Razstavo bogatijo avbe iz cele Slovenije, posodili so jih tako zasebni zbiralci kot različni slovenski muzeji.

Del razstave je namenjen pokrivanju moških, žensk in otrok na Ribniškem. Ta del razstave bogatijo ohranjena pokrivala iz ribniške doline, osrednje mesto je namenjeno Miklovi avbi, ki jo hrani Muzej Ribnica. Obiskovalec se seznani še s tehniko pokrivanja šerpe, peče in rute.

Fotogalerija

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni