Iz muzejskih zbirk I

Iz Muzejskih Zbirk 01

Razstava Iz muzejskih zbirk predstavlja različne predmete, ki jih Muzej Ribnica hrani v svojih depojih in so praviloma obiskovalcem muzeja nedostopni. Z razstavo, ki naj bi se ponavljala vsako leto, želimo približati delo muzeja, njegovo vlogo in pomen, najširšemu krogu javnosti in preko tega predstaviti zgodbo različnih muzejskih predmetov.

Podlaga za izbor predmetov letošnje razstave je predstaviti predmete, ki so bili del življenjskega vsakdanjika posameznikov – za časa življenja lastnikov so bili ti predmeti sami po sebi umevni, mogoče celo neopazni, danes pa nam obujajo spomine, pripovedujejo zgodbe o družinah, navadah, značajih in rokodelskih znanjih.

Izpostavljamo predmete iz muzejskih zbirk ribniških družin Miklovi, Bukovčanovi, Šmalčevi ter zbirke Suha roba in lončarstvo.

V pritličju so predstavljeni predmeti iz najbolj prepoznavne zbirke – zbirke Suha roba in lončarstvo. Izpostavili smo predmete, ki niso uvrščeni na stalno razstavo v prostorih ribniškega gradu, a s svojo povednostjo razkrivajo še eno pomembno plat rokodelskih veščin tukajšnjih prednikov.
V prvem nadstropju je na ogled pisalna miza, ki ima ohranjen podpis lastnika: J. Klun, trgovina z mešanim blagom in deželnimi pridelki v Ribnici, kar se je odkrilo letos ob selitvi predmetov v nove depoje. Zaradi tega in vloge Bukovčanove družine v zgodovini ribniškega trga, ki pa predmetno ni zastopana v naših zbirkah, smo mizo uvrstili v program razstave in v ta namen tudi konzervatorsko-restavratorsko prenovili.

Tokrat predstavljen pribor za pripravo in pitje kave je iz Miklove zbirke, ki je najbogatejša zbirka Muzeja Ribnica, v njej najdemo od gostilniškega inventarja, pohištva, nakita, oblačilne dediščine, razglednic do ostalih osebnih predmetov.

V drugem nadstropju lahko ogledate predmete povezane z dr. Matevžem Šmalcem (1888–1960) – prevajalcem, esejistom, literarnim kritikom, jezikoslovcem, prvim tajnikom Slovenske univerze, ki je bil rojen v Ribnici v vrvarski družini. Na razstavi si lahko prvič ogledalte njegove osebne predmete: diplomo, kovček, knjige. Predmete dopolnjujejo tudi zapisani spomini na strica Matevža, ki jih je za nas zbrala njegova nečakinja Tatjana Angerer ter so kot del razstave in skupaj s katalogom predmetov na voljo na razstavi sami.

Razstava je na ogled do konca marca 2015.

Fotogalerija z otvoritve razstave 18. 11. 2014

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni