Polona Muzej Apr2022 Danielvincek 7

ODPRTJE PRENOVLJENE RAZSTAVE SUHOROBARSTVO & LONČARSTVO

18. maja, na Mednarodni muzejski dan, je bilo v Muzeju Ribnica odprtje prenovljene stalne razstave SUHOROBARSTVO & LONČARSTVO. Slavnostno sta jo odprla župan občine Ribnica Samo Pogorelc in sekretarka direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo RS mag. Marija Brus.

Projekt prenove stalne razstave Suha roba in lončarstvo je potekal v letih 2020, 2021 in 2022. V letu 2020, ko se je začela epidemija koronavirusa, smo na spletu realizirali predstavitev virtualne razstave Suha roba in lončarstvo, v letih 2021 in 2022 pa smo izvedli še vsebinsko prenovo fizične postavitve razstave z menjavo lokacije, in sicer iz ribniškega gradu v prostore Rokodelskega centra.

Ideja vsebinske prenove je zorela dlje časa in je bila zasnovana ob predlogih muzejskih kustosov in avtoric razstave Polone Rigler Grm, mag. Marine Gradišnik in Vasje Zidar ter zunanjih strokovnih sodelavcev: dr. Marjete Mikuž, Mojce Turk, Mateje Goršič, Marka Slapnika in Žige Lovšina. Vsebine so plod večletnih muzejskih raziskav s področja materialne, socialne, duhovne in žive dediščine suhorobarstva in lončarstva. Rezultati izvedenih aktivnosti projekta so plod medinstitucionalnega sodelovanja Muzeja Ribnica z Oddelkom za lesarstvo Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, Gozdarskim inštitutom Slovenije, Geološkim zavodom Slovenije, Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU.

Za celostno in grafično podobo razstave so poskrbeli arhitekti Mašera Mahnič in podjetje RPS. Za pripravo prostora pa ribniška podjetja J-Les in Blesk 2.

V projekt je bilo vključeno še veliko posameznikov: strokovnjakov, pričevalcev zgodb ter darovalcev predmetov in fotografij, na tem mestu vseh ne moremo našteti poimensko, lahko pa se vsem najiskreneje zahvalimo saj brez njihovega sodelovanja vsebine ne bi imele prave duše.

Razstava vsebinsko v svoji osnovi ohranja prvotni koncept predstavitve, vendar sledi sodobnim muzeološkim smernicam z vključitvijo sodobnih tehnologij in atraktivnih oblikovalskih rešitev.

Vsebine predstavljamo skozi les in glino ter izdelovanje in prodajo suhe robe in lončarstva. Pot obiskovalca pelje od domačega naravnega okolja, predstavitve materialov, zgodovinskih dejstev, v suhorobarsko in lončarsko hišo, do izdelkov in prodaje. Sledili smo potrebam časa, kot Ribničan to počne vsaj že 500 let. Za humor in iskrivost v obliki stripa poskrbita Lesko in Glinko. Vsebine smo oplemenitili tudi digitalno. Med potjo se lahko ustavite, prislonite svoj telefon h QR kodam in prisluhnete zvočnim zgodbam iz življenja ljudi, lahko si na ekranih ogledate filme o življenju in delu suhorobarjev in lončarjev ter s krmilom vstopite v zgodovinsko dogajanje, ko je bilo prvič izdano dovoljenje za prodajo izdelkov. Poskrbljeno je tudi za otroke, ki lahko preko iger doživijo svet suhe robe in lončarstva.

Vabljeni na ogled. Pridite, raziskujte, prisluhnite in odkrijte, zakaj je Ribničan Urban po celem svetu znan.

Polona Rigler Grm

 

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni