Ribniski Gradovi Fb01 (002)

Gradovi na Ribniškem med včeraj, danes in jutri

Vabljeni na predstavitev publikacije in otvoritev razstave 2. decembra 2019, ob 19. uri v predavalnico Rokodelskega centra Ribnica.

dr. Igor Sapač bo v obliki predavanja predstavil rezultate celoletnega projekta z delovnim naslovom : Gradovi na Ribniškem. Med preteklostjo in prihodnostjo. Je njihova dediščina naša priložnost ali zgolj breme?

Tematska razstava in spremna publikacija sta nastali v sodelovanju med Muzejem Ribnica in Univerzo v Mariboru. Pri izvedbi projekta je pod mentorstvom prof. dr. Sapača sodelovalo 33 študentk in študentov 3. letnika arhitekture.

V okviru zadane naloge so bili nadrobno obravnavani vsi trije nekdanji srednjeveški gradovi na Ribniškem in dvorec v Ortneku. Poleg orisa njihovega pomena v preteklosti in sedanjega stanja je pogled usmerjen tudi na njihovo prihodnost. Rezultati kažejo, da je mogoče z ustrezno revitalizacijo grajskih stavb na prostorsko zanimivih lokacijah ohraniti pomembno kulturno dediščino in s tem obenem zaokrožiti tudi turistično ponudbo širšega območja.

Projekt so finančno podprli:
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije,
Občina Ribnica,
Palača Urbanc, d. o. o., ki jo zastopata Jorg Kosler in Hubert Kosler,
Ugar, d. o. o., ki ga zastopa Jurij Rudež.

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni